The day

Isnin, aku dh xde mood nak keje..trus je ambik cuti. plan tu nak g setting keta. Maklumla,keta aku tu mcm nyawa aku. xleh xde,nt jd mati kutu aku. Aritu,die buat hal,bukan sb die gak aku yg gatal2 gi bikin mcm2..erm biase la org ckp time bujang2 ni la men keta puas2 hehe so,duit bukan isu nye, hasil jualan barang2 parts dr ‘chopshop’ leh la aku beli performance parts tuk keta aku..mmm mula2 aku g pasang cam adjustable dlu..market price rm500++ jugak la..tp bg aku xmahal sbb nt dengan pasang benda tu sure keta aku leh rev RPM tinggi. Dgn kuasa lonjakan turbo dr engine mitsubishi buatan jepun ni,klu dh bikin sket HP die leh melonjak gile2.. so aku ape lg..?hehe bikin2..ari 1st day cuti,aku hantar keta masuk bengkel. Byk lak keta yg nak repair. Maklumla,musim nak raya cina nih,tggu punya tunggu,ptg gak siap..adus tensen tol.Satu ari aku kt bengkel.Igt ptg tu nak g lepak ngn member mkn steambot.Nampaknye cm cancel la rancangan aku nak melepak tu. Mlm tu pomen racing tu setting la keta aku..try punya try wastegate xmeyalak lak..xmyalak tu maknenye, lebihan boost tidak dikeluarkan dengan betul daripada engine. Kesannya,engine boleh jd overboost dan mengakibatkan engine boleh pecah atau dengan kata lain ‘barai’.. wastegate ni klu korang nak tau,fungsi die cm tipu turbin turbo,dgn cara tu turbo akan berpusing menyedut udara mampat tanda henti sehingga wastegate itu melepaskan lebihan boost dari pipe turbo..nk xplain detail ssh gak ni..tp xpelah hehehe..so,bile keta turbo dipasang dengan alat ini, tork dan pick-up akan bertambah disamping peningkatan boost engine yg tinggi,secara xlangsung menghasilkan lebihan kuasa kuda yg lebih berkuasa dari biasa.. tu yg best tu!!!

Untuk pengetahuan,engine buat jepun ini amat popular dikalangan modifikasi kereta buatan Malaysia. Antara yg menjadi pilihan untuk memasang engine ini ialah kereta proton buatan malaysia..especially wira lah.. biasanye engine ni datang dgn keadaan halfcut dari jepun. Kebanyakan model2 yg tiba amat baik dari segi kodisinye tambahan pula milage engine juga kurang daripada 100,000km..baru lg engine die.. klu nak compare dengan engine buatan malaysia..mmg jauh beza. Dari segi ketahanan pula,engine buatan jepun mmg tahan lasak dan amat mudah untuk mendapatkan segala alat ganti dengan harga berpatutan. Bagi halfcut jenis mitsubitshi Evolution 4G63T biasenya market engine adalah dalam lingkungan Rm7000-8500 dan GSR 4G93T 1.8cc pula adalah antara Rm6500-8000. Namun,akibat permintaan jenis engine tersebut sgt tggi,maka kedai2 potong mula la naik lemak jual mahal...skrg pn same..makin lama makin rare..

Jauh lak merapu,aku bab ckp psal engine and halfcut ni smpai subuh pn xabis..maklumla minat..ermm ok. Berbalik pd kisah keta aku..car is too ‘lembik’, many ppl buy adjustable pulley without knowing what they bought it for , either you advance or you retard, if jadi lembik that means it was simply ‘hantam’ adjust. As for the wastegate , if there is no sound , then i guess its already jammed. Mybe, the wastegate is already jammed that’s why no wastegate sound and why my boost not going up above 1.1bar and no sound.

I think I because got air leaking somewhere…Then, I make a call tanye lak pada sifu..…penim xleh tido nyenyak dibuatnya..

“i mean lot of ppl buy adjustable pulley for fun , they do not know the real use of it , of cos u buy adjustable pulley to advance or to retard it , of cos u cant simply set it , if u adjust anything for high rpm , of cos u gonna loose the low , u cant get both worlds , and if not adjusted properly , for DOHC engines specially , if the overlapping and timing of intake and exhaust is just simply hantam adjust , the car performance will be worst than a standard cam” – said my sifus ..huhu~

Then, my sifu bg suggest nih :

“Easiest way, dun throw ur expensive adj cam pulley, just set the marking back to "0" (zero)..the default setting. Another term people like to use "lari 1 gigi/teeth"..which reffering to the timing belt itself due to wrong installation..even a kancil will “tapau” u when dis happened..hehe..no kidding mate” – he said…

Tensen gak sb sifu aku tuh duk jauh lak..klu x senang jek suh die set kan..aaaggghh!!!Ritu seharian badmood je..masuk rumah..kua rumah tgok keta..penim2… tp xpelah at least aku tau gak pe nak buat kan