Pesanan Si Tua

Pada suatu hari sepanjang perjalanan si budak dengan seorg lelaki tua bersama-sama menaiki kenderaan menuju ke Kuala Lumpur atas urusan perniagaan..maka bermulalah topik perbincangan mereka antara seorg budak dengan lelaki tua tersebut. Dlm perjalanan maka bermula topik perbincangan mereka;

Youngman : Pak dah bpe tahun kawin? Wah mesti best kan..? Dlu masa pakcik mula-mula nak kawin..Ape kretaria pmpuan pilihan pakcik…?

The Oldman: Dah hampir 12 tahun pakcik kawin.. nak cri mestilah yg baik..jaga solat..jaga tingkah laku..pandai layan dan yang penting ialah die tu mesti paham dengan aku..

Youngman : Klu dari segi cantik cmne lak..?

The Oldman : Bg aku cantik tu pn penting gak..tp if nak lawa sgt tu xdelah..agak2 mcm manis dipandang pn dah cukup bahagia…yg penting die jaga penampilan jaga perangai..cukuplah.. jgn nampak berserabai sgt..nt kau plak yg pening tgok..

Youngman: Jaga perangai? Cmne..?

The Oldman : Maksudnye..sopan la lembah lembut dan pandai jaga ati..tp kkdg tu benda ni die pggil kecacatan sementara…so benda ni boleh diubah..nt kau ajarlah die biar jd gtu..apepun sblm nak betulkan org..dri kau sdri pun kena betul.. hurmm

Youngman : Klu yg jenis sensitive cmne..?

The Oldman : Pempuan hati die lembut kkdg tu sensitive sgt ssh jgk..ssh nt..klu de sumthing sikit2 merajuk…jadi kau kena pandai pujuk.. tp klu slalo di ajar pujuk pn ssh jgk..nt penat kau nak pujuk.. kena balance la..agak2 mcm merajuk sgt tu..pujuk la sikit.. pmpuan ni manje..die perlukan belaian perhatian kau..jd kau kena jaga bab ni..

Youngman : Pada pendapat pakcik pe kretiria yg sesuai tuk cri calon buat bini..? sy nak dpt concern ni..

The Oldman : Bg aku…kau cri gurl yg o.k bg kau..sbb kau sdri yg nak hidup dgn die..cri yg jaga tingkah laku,jaga solat dan pandai ambik hati kau.. satu lg penting kau kena cri yg jenis pandai buat kerja rumah..nt kau senang nak jaga rumah bile kau xde.. kau balik die masak..kemas rumah..senang nt ..jd xpayahla kau nak suruh2..sbb die ni jenis yg biase buat benda gtu..pastu suke dgn budak kecik..maknenye dlm jiwa die de sifat keibuan tu.. pastu yg penting die ni jenis yg pandai jaga kau maknenyer if de sumthing yg xkena kau buat kau leh dpt concern die.. bak kate orang..die ni jenis yg boleh dibuat berbincang..

Dari segi penerimaan org tua aku ingat xjadi masalah sb biaseny klu laki ni ..parents kau mesti ikut ckp kau..cme die pesan gtu2 jela..tp klu parents kau xberkenan tu mesti ada sbb.. bab2 ni kau kena ambik series..sb nak dpt restu tu penting.. hurmm org tua ni die mkn garam dlu dari kau....

Dari segi kewangan pula,aku rse better kau cri yg bekerjaya,sbb aku tgok zaman skrg ni klu xde duit ssh jgk.. klu lawa je tp xkeje baik xpayah.. lainla kau tu kaya sgt.. klu nak kwin dgn org xkeje bukan xbole..bole.. tp dari segi kewangan tu agak kurangla.. hurmm satu lg..klu pmpuan xkeje ni otak die mcm xberkembang sket..xopen.. bukan aku nak kutuk ke ape..tp tulah hakikatnya..bagus tu mmg bagus isteri xkeje..sb banyak mase leh spend tuk anak kau dan keluarga.. Tp klu dapat yg keje dan ade mase tuk family lagi baguslah.. ermm maknenye, cri pmpuan yg kejenye xsibuk sgt.. dan ade banyak masa..

Bab ni pun penting sbnrnye.. pengagihan masa tu ptg.. klu dua2 keje bz xlekat kt rumah ssh jgk.. nt anak2 kau terbiar… so benda2 mcm ni kene balance..