Engine pilihan?

Jentera Cadangan :

Proton wira sedan/aeroback


Pilihan Engine :


Evo 1,2,3 (4g63) 2000cc (Turbo)

Harga semasa RM7000-RM8000..dlu boleh endorse masuk kt wira..mase tu price engine ni mmg boleh tahan mahalnya.. 1 halfcut evolution 3 mencecah RM11,000- RM15,000.. skrg price dah turun disbbkan engine xleh nak endorse..klu pakai kat jalan memang salah.. klu nak masuk kt wira mmg xleh endorse.. Engine mmg power..Fulltime 4wd.. antara engine generasi evolution yg paling power boleh masuk kt wira ialah versi evolution 3…engine ni mmg terkenal sbg jentera paling berkuasa dizamannya dengan memberi banyak kejayaan dlm kejuaraan Rally dunia.

VR4 RS or VR4 (4g63) 2000cc (Turbo)

Harga semasa bg engine ni ialah dalam anggaran RM3000-Rm4500.. standard engine bleh cecah 220bhp. Keluaran tahun 80-an. Engine bleh dikatakan tahan lasak..biasanya peminat modifikasi menggunakan blok dari engine ini untuk dimasukkan pada engine evolution oleh kerana ketahanannya.. Engine ini ada dua model..RS means racing spec...sure lg berkuasa daripada model VR4 biasa kerana sistem turbo adalah jenis twimblade dan tahan tekanan tinggi.. Masalahnya..engine ini tidak boleh diendorse...

GSR RS 1834cc (4g93T) (Turbo)

Harga semasa engine ini mencecah RM8000-RM8500 bergantung kepada condition dan keadaan engine. Pada awal tahun 1995..harga engine ini hanya RM3500..namun harga meningkat ekoran jumlah permintaan peminat modifikasi terhadap engine jenis kerana pemasangannya pada kenderaan proton wira tidak menjadi kesalahan dan boleh diendorse disebabkan C.C engine ini adalah 1834cc sahaja..namun harus diingat..kekuatan tork engine ini mencecah 195bhp dalam keadaan standard..sistem asal Fulltime 4wd. Pada masa sekarang, kebanyakkan peminat engine turbo akan memilih engine ini untuk dipasangkan pada kereta mereka.. Kebaikan engine ini ialah tahan lasak, low maintanan..

Mivec (4g92) (NA)

Engine ini bukan jenis turbo.. tapi DOHC twimcam ( NA –Natural Aspired) bleh RAM rpm tggi..engine mcm vtec..kos maintanan ok.. Harga semasa RM 8000-RM8500 kosong..xde bodypart... ada dua model..Black top dan Silver top. Sesaran engine 1.8cc dan 1.6c.c.. Bleh endorse..engine ni rekemen utk peminat modifikasi yang tak minat engine turbo..so engine ni paling bagus utk pilihan.

Mitsubitshi DOHC 1.6cc V6 (NA)
Engine 6 silinder...bersesaran 1.6c.c...harga semasa RM3500-RM4000. Bleh masuk kt wira.. Bunyi mcm perdana V6..mmgla sbb engine sama..bgus tuk long distance driving..Keburukan,sparepart mahal.... xramai pakai engine ni..

Kenapa pilih engine GSR dan MIVEC ?

1. Status alat ganti adalah sama dengan proton wira 1.8,putra,GTI...Seperti (oil filter,radiator,timing belt,plug dan etc..)

2. Mouting sama dengan Proton Wira..(Engine EVO 1,2,3, GSR,MIVEC sama mouting kecuali VR4)

3. Engine boleh di endorse oleh JPJ dan Puspakom.. upah runner RM300++

Pergi sendiri RM40 je..tp kena sabar la..biasa makan masa..rekemen pakai runner.. Klu kereta anda bersesaran 1.3 sahaja..xboleh endorse jugak..Sbb paling kurang nak masuk engine C.C 1.8..kereta anda mestilah paling kurang bersesaran 1.5cc.. Klu kereta C.C asal 1.3c.c terus je ke MIVEC sbb nak masuk GSR mmg xlepas nak endorse.. Apa-apa pun sume kena ada kaki..


4. Engine tahan lasak dan kos maintainan o.k..


5. Sbb engine EVO dan VR4 tak boleh nak endorse..klu tak GSR atau MIVEC tolak tepi..


Dokumen yang perlu untuk Endorse:

  1. Custom form (surat AP engine – ambik kt kedai halfcut masa beli halfcut)
  2. Geran Asal. (Kalau kereta ada hutang lagi,buat surat pada bank mintak geran asal)
  3. Surat Pelepasan Bank (surat sokongan bank tuka engine,ni utk kes keta belum habis bayar)
  4. Borang Endorse download kt website JPJ.


Cara maintanan engine turbo :

p/s: Harap benda ni dapat membantu sedikit sebanyak...