Johor Bahru ke Kota Bharu Trip

Malam tu tolak jam 9.00 mlm..membe aku antarkan..nak jadikan cerita..aku bertolak dari Larkin,JB menaiki bas daripada syarikat terkemuka perkhidmatan bas..bajet arini nak naik opis awal sbb ade mitim kol 9.00 pg di Kelantan..taktau lah nape..semalam dah 3 kali aku tuko bas..mengong betul~ kat machap tersedar sekali..ramai-ramai penumpang berebut kuar bas..pelik gak..aku terkebil-kebil sebab dah memang lena tdo..maklumla esoknya nak keje..nak kene rest cukup..

Rupa-rupanya kena replace bas lak. Menurut si driver,bas ni x fit nak jalan jauh..maklumlah sumer tempat gegar..kaki aku pn dah naik kebas..tapi buatnya letih..aku tdo jek.. tp nak cakap tak selesa memang Tuhan saja tau.. makcik depan aku tak abis-abis membebel..ape tak nyer..kesian aku tengok die punggah barang-barang dari bas pertama ke bas kedua..masa tu kat hentian Machap.

Naik je bas kedua,aku mula tak sedap hati..sebab takut sampai lambat..maklumla esok tu mitim penting..kalau aku tak de.. memang teruk ar aku kena explain dengan bos..Aku duduk je mana-mana seat yang kosong off handphone pastu trus tdo..biar cepat-cepat sampai..

Tetiba lak..aku terjaga..sebab aku tak dengar bunyi engine bas..aku rase sunyi semacam jek..pelik..aku bangkit tengok sume org dalam bas kedua tu dah takde.. Blur aku!.. uik mane diorg sume ni pegi..?? selak langsir..tgok macam dalam hutan jek..

Aku bergegas kuar..rupa-rupanya bas nak kena tuka lagi sekali..aku org paling last naik..memang aku begang giler time tu..rasa nak sepak-sepak je driver bas tu.. ade ke die wat tak tau je..buatnya aku tdo mati dalam bas kedua tu..nanyer aku...duk ctu sampai pagi besok..

Semua penumpang dalam tu bising-bising dan mengeluh..aku pun bengang gak..sb aku adalah antara calon-calon yang nak kena tinggal kat tengah hutan..dengar pada perbualan mereka..diorang replace bas sebab nak catu minyak..nak saved..bas kedua tu jalan separuh jalan then bas ketiga jalan separuh lagi..aku pun tak tau apa guna nya die buat gitu..tapi yang seksanya penumpang-penumpang.. sekarang baru kat Pahang. Jam dah nak masuk pukul 4 pagi..giler~ memang tak sempat sampai Kelantan sebelum pukul 8.00 pagi..Dahle bawak lembab macam kura-kura, singgah minum, makan dekat 5 kali.. huh bengang!!! Kalu ikutkan hati, aku bawak lari je bas tu..biar kecoh semua..

Naik bas yang ketiga, aku dah takleh tido..dah dua kali terjaga...dalam hati memang aku nekad..aku takkan naik bas dari syarikat tu lagi..

Pukul 10.00 pagi...bas baru masuk sempadan Kelantan..miting dah kira burn dah tu..cuma sekarang kena maklum dengan opis yang aku terpaksa naik lambat..Alhamdullilah miting batal rupa-rupanya... Tapi rasa bengang la jugak sepatutnya perjalanan ni boleh sampai seawal jam 7.00 pagi tapi sekarang jam 11.00 pagi baru aku sampai.. ape kejadahnya!!!!