Minyak dan Cara Penyelesaian

Pelbagai keluhan kedengaran ekoran kenaikan harga petrol... seperti luahan-luahan mereka ini..

"Lepas ni naik kuda je lah gi kerja" - Pak Hashim bamboo

"Kena jual la satu kereta nih..beli kelisa..."- Karim Nasi lemak

"Pakai NGV ok gak..tp kat sini mana nak isi? susah la macam ni.." - Pak Mail

"Kongsi kereta dengan jiran aku lah..tong-tong isi.." - Kamal spek

"Giloss...mapuh kerass...doh la klim pun lambat..kwe kijo banyok outstation nih...patut kerajaan ejas semula klim..dok rok ehh" - Amin bucit

"Kereta wa makan minyak je..nak tuka kereta baru takde duit lagi..ni minyak lak naik..mati gua!" - Jack spoil

"Gaji aku kecik je..nak kena adjust balik la belanja bulanan...." - Donni macaroni

"Ahh..parok..jeng koil...tak dan la nak simpan pitis..." - Salman kundur

Begitulah keluhan kedengaran bila minyak mula naik...aku pn pening jugak..sabar je laa.. sekarang pun aku tengah cari solution macam mana nak kurangkan penggunaan minyak...Kerja mesti kerja,nak pergi kerja kena bawa kereta..mesti pakai minyak..

In position as rakyat Malaysia,kita hanya mampu mencari solution macam mana nak mengurangkan penggunaan bahan bakar tersebut.. Isu berkaitan harga, serahlah pada pihak kerajaan dan badan berkaitan pemantauan harga..

Bagi aku..beberapa langkah mungkin akan dilakukan :
1. Cari sebijik motsikal 4 lejang untuk pergi kerja. Kalau Honda EX5 (penuh RM 15) dulu RM 7..
2. Kereta pakai weekend je dan untuk perjalanan yang jauh sahaja.
3. Public transport kot..tp harga tiket mesti naik gak..
4. Jalan kaki je..xpun naik basikal..
5. Tumpang kereta member..kongsi kereta..minyak tong-tong..
6. Jadi pemboceng motosikal..kongsi gak..
7. Kurang belanja lain seperti penggunaan elektrik,astro, kad pra-bayar, belanja isi rumah dan makan.
8. Cari pendapatan sampingan untuk menampung kos belanja meningkat..