Pikat

Mula – mula anda kena lihat situasi target person tu..Tengok pakaian, tengok air muka dan tengok respon…Secara basic nya, usha – usha dulu.. kalau ada respon, baru senyum…Kalau ada peluang pulak terus tegur..dan cuba cari topic yang ringan dan semua orang tau.. contoh macam..

- Panas jugak hari ni…semalam pun tak hujan
- Ada urusan apa kat sini? Nanti biarla dia cite then lepas tu korang goreng la..
- Awak biasa makan kat sini ke..? Saya pun selalu jugak makan sini tapi jarang pulak nampak…
- Dan yang lain-lain

Berikut merupakan Eksperimen yang boleh dicuba:

Ujian pertama:
Usha lama-lama biar dapat titik target untuk die perasan yang kita sedang aim dia..If ada respon, dia akan pandang tempat lain or dia akan balas pandangan..Cuba ulang –ulang teknik tadi sehingga dia memberi respon agak positif.. Harap korang boleh bezakan yang mana ada respon dan yang mana xde respon melalui perlakuan target person tadi..

Ujian kedua:
Cuba cari peluang untuk dekati, if target person menunjukkan respon positif.. cuba senyum.. Kalau dia pun senyum jawabnya 50% ada dalam tangan..

Ada dua (2) cara :
Pakai perantaraan or cara gentlemen

Cara Perantaraan
Perantara adalah spt : Pelayan kedai (If kt kedai makan) atau kawan anda.
Caranya: Bagi no handphone or bagi bisness card.

Cara Gentlemen
Terus cari peluang, cuba himpit dan cuba buat ramah :

Ayat Pertama:
“Bolehkah saya berkenalan dengan awk?”
70% dia akan ckp : “Ape hal lak ni??”
Cuba xplain lagi..guna bahasa seperti “ikhlas” dan sebagainya…Mungkin dapat membantu ..
30% Dia buat tak dengar..
5% Dia akan marah dan maki..

Ayat Kedua:
“Saya rasa macam pernah jumpa awak tapi saya lupa dimana..”
Ayat biasa la tu..dah jadi turun temurun.. sejak zaman pak kadok lagi..

Ulasan :Hubungan itu memerlukan interaksi antara dua individu.