Gemuk

Orang cakap lepas kahwin badan naik. Seorang sahabat menceritakan hal tersebut kepada saya. Namun, jika ditanya kenapa? Dia menjawab :

“Nak buat macam mana,hati senang..”

Sejauh mana kebenarannya saya tidak mampu memberi jawapan,tetapi jika dilihat kawan-kawan kita yang telah berumah tangga. Terdapat jaga kesahihan pernyataan itu. Pada hakikatnya, kegemukan boleh berlaku disebabkan oleh pemakanan yang tidak seimbang dan kandungan makanan yang dimakan. Selain itu, ia juga mungkin dipengaruhi oleh faktor lain Iaitu umur. Ia juga memainkan peranan penting.

Antara faktor ialah:
Keadaan tempat kerja (stress)
Masalah meruncing (putus cinta, kewangan)
Cara hidup seharian
Pemakanan

Jika dilihat, kanak-kanak dan remaja yang pada awal mereka bertubuh kurus dan bila ia mencapai umur mencecah dewasa antara 24 tahun ke atas, proses kegemukan mudah berlaku.Ia adalah kerana, faktor kewangan, mampu membeli makanan dengan wang sendiri. Faktor lain ialah keadaan badan yang tidak lagi berlaku pembesaran (tinggi) juga menjadi benda pokok berlaku proses kegemukan. Oleh itu, pada saya, pengamalan pemakanan mengikut keperluan badan amat penting dan mengelak pengambilan makanan berlebihan terutamanya nasi.

Labels: , ,