Mood Kereta


Kenapa aku dah lama tak update blog? Sebab aku takde masa nak update blog. Bukan takde cerita, tapi sejak dua menjak ni tangan jadi berat lak nak menulis. Banyak aktiviti luar sebenarnya. Ikutkan hati banyak je benda nak cerita. Nantilah aku cuba tulis pelan-pelan.

Bodypart depan EVO I. Takde lips.

Dalam kepala otak aku sekarang ialah nak selesaikan isu kereta aku. Ingat nak tukar bodypart dari EVO I ke EVO II plak. Sekarang spoiler EVO III dah jumpe. Beli kat Klang masa aku gi Kajang haritu. Harga murah sket RM 450. Biase kalau kat Kota Bharu mau gak diorang main harga dan jual dalam RM 800. Banyak beza. So, dapat gak aku beli dan simpan satu. Nanti nak pasang ah. Nak complete kan semua.

Spoiler EVO II original. Halfcut condition. Price RM 450. Bukan Fibre.

Benda kedua aku nak cari ialah Bumper depan EVO II. Beza dengan aku pakai sekarang versi ialah versi EVO I. Cuma yang EVO II ni dia ade lips kat depan bumper. Nak beli yang custom punya, yang fibre, gua tak layan. Layan barang Ori jek. Plan nak cari yang siap ade PIAA spotlight. Baru cun habis. Harga aku cek kat Kota Bharu dalam RM 650 - RM 800. Tu pun kalau barang ade. Tapi kat Klang ade. Harga baru RM 450 - RM 500. Nak beli, kena cari betul-betul baru dapat yang cun. Alang-alang cari kena puas hati. Nanti akhir bulan ni aku turun sana pergi cari bumper tu.

Bumper depan EVO II Original. Take out from EVO II halfcut.

Pastu nak bikin bonet belakang. Bonet siap plat holder dengan reflector EVO dapat dalam RM 150. Upah pasang dengan bengkel buat body kat area Kota Bharu dalam RM 300. Tapi aku kagum seni tangan dia nih. Dia bikin nampak solid habis. Salute gile. Kat JB, KL takleh nak celen lagi setakat ni.

Bonet belakang siap bikin masuk plat holder dan reflector EVO. Kunci pun alih gak. Sebijik macam EVO betul. Upah RM 300

Barang ketiga yang aku follow sekarang ialah Light weight Crank Pulley. Aloi punya barang. Pasang benda ni bleh naikkan 5% Horsepower. Kasi gempak sket. Baru best main pick-up. Sebab pasang benda ni engine jadi ringan. Senang-senang je bleh spin even pada 3rd - 4th gear. Dah test kat kereta member aku. sedap siott, makan pun tak sesedap tu..

Crank pulley. Increased 5% HP

Lastly, masuk cat, plan masuk kaler Cham
pion white macam Honda EK4 dan Honda DC5. Baru solid dan nampak smart. Nak masuk kaler kuning macam tak sesuai. Lagipun kaler tu bermusim. Lama-lama pakai nanti nampak cam keling plak. Aku tanya kat kedai Kelantan Spray, giler mahal!

Kaler ni bermusim. Sama nasib dengan kaler Apple Green. Kalau kat Honda biasa orang taruk Yellow SPOON.


Solid white. Smart habis.

Satu body mau dalam RM 6,000. Pastu masa dia cat ambik 1 bulan. Aku ingat Tokey tu nak sembelih aku. Mengong, die ingat aku bongok sangat ke? Kalau RM 6,000 alamaknya, Tokey tu pergi Haji balik hari lahh. Sekarang aku plan nak cat kat bengkel yang kawan aku rekemen. Dia cakap murah dan budak yang buat cermat jugak. Tapi sebelum tu, tunggu musim hujan abis dulu. Baru masuk cat.

Labels: , , ,