Pusat Latihan

Apakah sebenarnya pusat latihan? Apa yang saya maksudkan ialah pusat latihan sukan snooker. Sebenarnya, tempat tu sering disalah tafsirkan dengan cara allow students with uniform then smoking dalam pusat tu. Mungkin juga dengan pembawakan seperti tu menjadikan nama sebuah pusat snooker tercemar.

Jika tempat tersebut dilarang daripada smoking, adakah ia akan menjernihkan sedikit keadaan? Bagi aku, rasanya tak perlu nak buat larangan untuk smokers. Sebab yang datang tu mostly untuk suka-suka je. Mereka can allow smokers but jangan allow underage school. Itu yang penting. Bagi pemilik premis semestinya, mereka telah meletakkan papan tanda, seperti larangan perjudian, underage school not allowed dan sebagai. Tetapi sejauh mana kepatuhan pengunjung pusat-pusat snooker ini mengikuti arahan tersebut yang menjadi masalah utama. Actually, memang susah kalau nak dikuatkuasakan. Sebab kalau keras sangat nanti takde sape yang nak datang.

Ada pula berpendapat, larangan keras kepada pengunjung school uniform perlu dilaksanakan supaya pusat tersebut tidaklah dikategorikan sebagai penyebab gejala sosial.
Sebenarnya pusat latihan snooker dan Cyber cafe adalah dikategorikan dibawah permit lesen hiburan dibawah kawalan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Oleh kerana, sukan snooker is not considered as game yang famous macam football, people akan berpendapat pergi ke pusat snooker lebih relate dengan aktiviti melepak dan rokok. Senang kata gejala sosial.

Kalau diubah pun nama "pusat latihan snooker" kepada "pusat latihan sukan snooker" pun, people still akan anggap itu pusat hiburan. Persepsi memang susah nak ubah. Tapi, kalau nak bagi lagi bagus, elok kiranya pusat tersebut memberi kemudahan kad keahlian like training punya tempat. So, dari segi bayaran boleh dikira bulanan atau sebagainya seperti pusat latihan taekwando, silat, golf dan lain-lain. Then, provide coach atau trainer yang bagus. Anjurkan tournament or pelbagai program lain. Baru orang akan anggap pusat tu sememangnya pusat latihan yang series. Bukankah Pusat latihan mesti ada trainer? Wajarkah?

Jadi bagaimanakah untuk mewujudkan sebuah Pusat Latihan Snooker sebagai salah satu pusat latihan sukan yang bersih tanpa persepsi negatif? Sila komen.

note : gambar hiasan

Labels: , , ,