Smoker

Kenapa perempuan tak suke lelaki merokok? Adakah kerana perokok itu sendiri bukan pilihan mereka? Dua soklan yang senang sangat aku putar belitkan. Namun, maksudnya adalah sama.

Pada pandangan aku, smoking kan adalah satu habit sahaja dan bukanlah kecacatan kekal. So, no wonder lah semua tu boleh diubah. Kita yang buat, maka kita sendirilah yang boleh ubah. Kesimpulannya perokok bukan OKU okai? Apa sahaja haluan yang anda pilih. It’s all in your hand bebeh!!

Kadang-kadang tu perokok yang pasif amat berisiko berbanding perokok aktif. Sebagai contoh, jikalau berada pada situasi kawan-kawan semua adalah perokok maka jikalau anda tak merokok maka kesannya adalah dua kali ganda daripada mereka. So, sedup sikit boleh mengurangkan kesan. Betul tak doktor? Ai tak tauu doc yang cakap k..HEHE

Kalau perokok itu berhenti merokok secara mengejut, sebenarnya perbuatan tersebut amat berbahaya. Ada doktor cakap boleh kena withdrawal syndrome. Apakah istilah aku pun tak dapat nak explain detail. Jadi, kalau nak stop smoking kena reduce sehari demi sehari. Macam bawak kereta laju, kena tekan brake pelan-pelan. Kalau tekan mengejut, anda akan terbabas ke tepi. Oleh itu, sila gunakan jarak yang selamat. Tak gitu Pak Polisi?

Labels: , , ,