Kata Tak Terkata

"Berat juga mata memandang. Berat pula bahu yang memikul. Macam dah ditimpa tangga. Tapi, sakit tu nikmat juga sebenarnya."

Aku rasa aku kurang jelas dengan ayat ni. Para kawan-kawan yang arif lagi bijaksana sila tolong jelaskan apakah pepatah ini memberikan kesan positif or negatif?

Pemahaman Aku : Dengan izin, dia sangat sukakan seseorang. Tapi, dia susah nak grab that peluang lah. Mungkin sebab dah jatuh angau dan lain-lain. Jadi, itulah yang dimaksudkan pada baris:

"Berat juga mata memandang. Berat
pula bahu yang memikul. Macam dah ditimpa tangga."

Manakala bagi baris :
"
Tapi, sakit tu nikmat juga sebenarnya."

Sakit yang baik kot, sebab nikmat. Macam sakit angau! Tapi apa-apa pun, dia nak juga sebab hati dah terpaut. Means, suka sangat dengan someone tu kan??


Bagi aku : Ayat POSITIF

Labels: , , , ,