Semasa H1N1


Pelbagai spekulasi yang timbul lantaran penularan penyakit H1N1 aka Selsema Babi. Ini terjadi berikutan kebuntuan dalam menangani masalah ini. Sikap yang bercampur takut, kurang pengetahuan dan sebagainya sering memberikan pelbagai andaian terhadap penularan penyakit ini.

Seorang perempuan baru sahaja membaca artikel tentang pentingnya memakai mask bagi mencegah penyakit tersebut. Beliau yang berpengetahuan berkata..
"Nak pakai mask. Tapi kalau pakai kat tempat orang ramai, nanti orang tengok,
malu. Jadi saya pakai kat rumah je. takde sape nampak" Kata seorang gadis sunti peranakan melayu.

"Korek hidung dan bersin kuat-kuat. At least kalau kita kena, orang lain pun kena gak. Baru fair" Kata seorang lelaki yang tak bertanggungjawab.

Berpusu-pusu mencari antiviral di farmasi dan klinik. Beliau sangat risau kalau dijangkiti. Kata beliau,"Makan awal banyak-banyak anti-viral H1N1 sebelum kena penyakit. Nanti badan jadi kebal"

Semalam dua orang remaja yang sangat kreatif mencipta topeng khas yang diperbuat daripada bra perempuan. Kenapa pilih bra? Kata mereka, "Bra sangat selesa dipakai dimuka disamping pelbagai corak dan warna yang pelbagai. Contohnya warna merah dan hitam. Selain itu, satu bra boleh dijadikan dua (2) topeng dan boleh dipakai secara bergilir"

Dua orang pakcik tua berpendapat penyakit H1N1 adalah penyakit disebabkan oleh pelajar yang suka mengamalkan
gaya hidup tidak sihat seperti menonton filem lucah dan berfantasi seorang diri di bilik mandi bertemankan sabun mandi.

Shino said : Haih Ntah la labuu~

Labels: , , ,