Doktor Kampung

Seliuhnya tak banyak cuma tiga (3) tempat sahaja pada badan iaitu jari tidak boleh dibengkokkan, pergelangan kaki tidak dapat diangkat ke atas dan tempurung lutut yang terkehel dan lari dari trek asal. Apa pun semua kes ini adalah kes terseliuh akibat permainan futsal. Kecederaan biasa yang dialami oleh pengemar atau kaki futsal.

Maka, berkunjunglah kami sebuah pondok buruk di tepi sungai milik seorang tukang urat yang berusia 105 tahun. Masa rawatan beliau sangat singkat, tiada urutan asas cuma yang membuat kami terpegun ialah jampi serapah dan ayat Al-Quran sambil menepuk kawasan tercedera seolah-olah memanggil kembali tulang dan urat kembali kepada keadaan asal. Hasilnya terus dapat dinikmati oleh pesakit sesudah rawatan itu selesai. Sangat ringkas dan padat!

Sempat juga bertanya;
Berapa lama kah masa Tok mempelajari ilmu ini?

Beliau menjawab ;
3 tahun untuk mempelajari asas urutan biasa...lama masanya..

Seorang kawan pernah juga berkongsi masalah isteri beliau yang mengandung anak pertama dan mengalami alahan dan muntah-muntah yang teruk. Untuk mengelakkan si Ibu mengambil ubat yang menjejaskan kandungan, penawar air tawar dari seorang dukun dapat menyembuhkan alahan tersebut tanpa sebarang kesan bahan kimia.

Selain itu juga, ada dukun kampung yang mampu membuat pembedahan ghaib dan merawat penyakit kancer dan sebagainya. Sejauh mana keberkesanan? Sukar untuk diceritakan dari segi fakta.

Pada pandangan saya, ilmu perubatan tradisional perlu juga diambil sebagai satu langkah ikhtiar bagi menyembuhkan sesuatu penyakit dan bukan hanya percaya bulat-bulat kepada asas sains dan teknologi semata-mata. Jadikan perubatan tradisional sebagai alternatif perubatan seharian kita.
 
Shino said : Ada unsur mistik dan kelebihan yang Tuhan bagi kepada mereka ini digelar Tok Dukun atau Bomoh

Labels: , , ,