Bina Masjid Impian


Ding dong ding dong.. dah abis cuti kahwin. Yup finally dah jumpa siapa gerangan gadis yang mencuri tulang rusuk kiri. Maka, selamatlah aku diijabkabulkan pada pagi Sabtu 13hb Mac 2010 jam 11.00 pagi dengan sekali lafaz. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.


"Aku terima nikahnya dengan mas kahwinnya sebanyak yang tersebut...itu."

Pak Iman suruh tambah "itu" dibelakang. Kalau jawab ikut english kan senang.

"Yes I do..!"

Sure senang sebab satu nafas dan pendek! Pepun pengalaman ni memang akan jadi kenangan manis buat kami berdua.

Majlis akad nikah yang serba ringkas selesai pada 12.00 tengahari dan majlis belarak serta bersanding akan berlaku pada sebelah petang. Jadual memang sangat pack cuma tubuh sahaja tak seberapa fit. Maklumlah dari semalam sibuk berinai dan berjaga malam sambil menghafal lafaz dan memikirkan apa yang akan berlaku esok. Takut spoil kat mana-mana. Takutnya!

Maka, selesai sebabak majlis. Tapi seyes nak kahwin memang banyak benda nak kena buat, so, secara terhormat my mom telah dilantik sebagai Manager untuk majlis perkahwinan aku. Sebagai artis paling glamour pada masa itu. Aku hanya memberi sedikit pandangan dan komen kepada beliau di atas segala perancangan majlis yang akan dilangsungkan. Tema? Of course kaler MERAH. Fav colour!

Bak kata orang, work as a team. So, my mom boleh dikatakan sangat mahir dalam hal ini kerana pengalaman beliau menguruskan majlis perkahwinan Abang sulung pada tahun lepas. Jadi, tahun ini should be better than tahun lepas. Shubarashi! (syabas!)

Agenda Majlis
Dalam menguruskan agenda majlis di rumah lelaki (Majlis Kesyukuran menyambut pengantin perempuan) banyak aspek telah diteliti terutama dari segi kehadiran tetamu VIP, kawan-kawan dan pihak keluarga perempuan dianggap sangat penting atau orang yang dirai. Jumlah tetamu yang hadir perlu diselaraskan dengan jamuan makan yang disediakan. Jangan tak cukup lauk sudah.

Sempena bulan Maulidur Rasul, solat hajat dan selawat juga diadakan dengan dihadiri seramai 25 orang jemaah selepas solat Zohor.

Ilham untuk mengadakan upacara silat tradisi melayu beserta gendang serunai silat telah berjaya disempurnakan dengan baik. Semua di import khas dari Negeri Cik Siti Wan Kembang. Ini adalah simbolik raja sehari serta menampakkan ciri perkahwinan Melayu.

Disamping itu, kemudahan audio system juga disediakan bagi tujuan memeriahkan lagi suasana raja sehari. Taklah sunyi sepi. Pagi itu sempat juga belasah karaoke 3 buah lagu.

Acara kemuncak berlangsung jam 3.30 petang sehingga jam 5.30 petang. Tapi waktu ni sememangnya tersangat busy dengan dua agenda serentak iaitu menyambut tetamu dan stick dengan program asal Majlis. Sori guys! Kalau ada yang terasa hati kerana tak sempat nak melayan korang!

Team Pasukan Khas kelolaan adik bongsu berjaya menguruskan segala hal berkaitan makanan dan minuman tetamu. Tahniah kepada mereka yang sedia membantu tanpa jemu. Kemeja T merah khas adalah uniform rasmi anda! 


Sesi photography juga tak ketinggalan. Kawan baik saudara Ayares telah diberi kepercayaan yang tinggi dalam menguruskan hal berkaitan photography. Hasilnya nanti sudah pasti amat mengkagumkan!

Walaupun huraian disini di nampak seperti sangat simple dan mudah tetapi pada hakikatnya, pengurusan sebuah Majlis Perkahwinan sangatlah rumit dan teliti. Syukur Alhamdulilah, semua berakhir dengan baik. 

Ucapan terima kasih yang tak terhingga kepada semua yang hadir memeriahkan Majlis. Kehadiran anda memberikan seribu makna buat kami berdua. Doa kan lah kebahagiaan kami sehingga ke anak cucu. Wasalam.

 my wivo with my wife! - We are family!

Labels: , , ,