Madu Lebah Tulen?

Semasa membeli madu, saya selalu ragu-ragu akan ketulenan madu. Bila cakap madu lebah bela, ramai cakap madu lebah bela kurang khasiat berbanding yang liar. Tambahan lagi bila cakap madu lebah pokok Tualang, lagi la mereka boleh up harga! 

Madu plak berbeza warna, yang colour gelap dan colour cerah. Kalau yang colour keputihan tu, madu lebah kelulut. Biasanya yang madu lebah kelulut ni harganya mahal dari madu biasa. 

Rasa madu juga pelbagai, setakat ini saya mempunyai beberapa koleksi madu lebah dengan perbezaan rasa yang berbeza antara ketiga-tiga jenis tersebut.

Malah kepekatan juga berlainan. Pakar-pakar madu diluar sana, boleh tak bagi indicator untuk menentukan keaslian madu lebah?

Sepanjang pengetahuan dan soal selidik dengan beberapa orang kawan, ada yang cakap madu asli tidak akan menitis apabila dititiskan diatas kuku. Eksperimen ini pernah dicuba, namun semuanya gagal.

Selain itu, ada yang cakap madu asli ni tak akan dikerumun oleh semut. Juga telah dikenalpasti ketiga-tiga madu milik saya tetap dikerumun oleh semut. Alangkah kecewanya!

Ada lagi tak indicator lain? Saya pernah menonton Majalah Tiga semasa slot madu lebah Tualang. Mereka menjelaskan bahawa madu asli pasti akan berpati pada permukaan botol. Pemerhatian saya mendapati ketiga-tiga madu tersebut melepasi tahap eksperimen ini.

Selain itu juga, jika diletakkan ke dalam peti sejuk dalam jangka masa agak lama, ia tidak akan mendap dibawah botol. Ketiga-tiga sample tersebut melepasi ujian.

Melalui indicator tersebut, saya masih kurang jelas dari segi kesahihan indicator dan dengan ini saya mengambil langkah "makanlah madu seadanya" ..benda dah beli puluh-puluh ringgit takkan nak buang pulak.

Kalau nak dapatkan madu asli dengan cara tanya pada penjual madu, memang diorang akan cakap "semua madu diorang jual asli, orang punya je tak ori" .. maklumlah, nak lariskan jualan mereka.
 

Apapun, madu itu manis, dan dimadukan itu amat pahit hehe jangan pula habis madu sepah dibuang. Oklah, itu sahaja buat kali ini.

Labels: , , ,