Teh hijau perlu dijadikan diet pemakanan seharian.
Ia memiliki nutrien yang terbaik untuk kesihatan dan tubuh badan kita. Antara
kebaikan meminum teh hijau ialah:
Sudah
tentu perkara ini menarik perhatian ramai kerana teh hijau mempercepatkan
proses pembakaran kalori dengan menghalang penyerapan lemak arteri dan
kolesterol. Satu penyelidikan yang di buat oleh International Journal of
Obesity telah membuat kesimpulan berdasarkan kajian mereka bahawa ekstrak teh
hijau mampu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan.
Di makmal
kajian, teh hijau disapukan terus ke atas kulit kerana ia membantu untuk
menghilangkan kanser kulit yang bertindak akibat daripada pendedahan di bawah
sinaran matahari. Sebab itu juga, anda melihat lebih banyak khasiat teh hijau
digunakan dalam produk krim selar kulit dan pelembap kulit. Kandungan teh hijau
juga membantu mengekalkan fungsi saluran darah yang mengembang dan mengecut
pada kadar yang betul.
Jika
kulit anda terluka, melecet atau digigit serangga, teh hijau boleh membantu.
Rendamkan sehelai kapas bersih ke dalam teh hijau dan tekankan pada bahagian
kulit berkenaan. Teh hijau secara semula jadi mempunyai bahan antiseptik yang
menghilangkan rasa gatal dan lebam. Anda juga boleh mengawal bintik-bintik
keradangan, kulit yang melecur, bekas tanda cacar dan mata yang bengkak
disebabkan oleh tidur yang tidak cukup.
Teh hijau
secara tidak langsung menolong mengekalkan kecergasan memori atau fungsi otak.
Seorang dewasa yang meminum dua gelas teh hijau akan merasai peningkatan
masalah kognitif daripada mereka yang tidak menggemarinya. Ini kerana dos
antioksidan yang terkandung dalam minuman ini dapat melawan radikal bebas yang
merosakkan saraf-saraf dalam otak.
Menurut
satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cellular Biochemistry edisi
Julai, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah
kanser. Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol.
Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mana ia mampu
meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser. Selain itu, sejak 20
tahun lalu telah dilakukan kajian terhadap teh hijau ni dan kesannya terhadap
kanser melalui percubaan terhadap haiwan. Sejak itulah pengambilan teh hijau ni
makin dipercayai dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kanser.
Banyak
kajian telah membuktikan antioksidan yang terdapat dalam teh dapat melindungi
tubuh daripada penyakit tertentu seperti masalah sakit jantung, strok dan
kanser. Flanovoid iaitu sejenis antioksidan yang terdapat dalam 3 cawan teh
adalah lapan kali lebih kuat dari yang diperoleh daripada sebiji epal. Satu
kajian telah dilakukan di daerah Schizouka, Jepun pada tahun 1994. Hasilnya,
kadar kematian masyarakat di situ 10 hingga 15 peratus lebih rendah
dibandingkan dengan kadar kematian di daerah Jepun yang lainnya.
Penyebab
utama hipertensi adalah sebuah enzim yang dikeluarkan ginjal. Ubat hipertensi
yang terkenal adalah ACE inhibitor. Teh hijau merupakan inhibitor
ACE di mana beberapa penelitian menunjukkan tekanan darah tinggi
menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.
- Mencegah
penyakit dalam mulut
Polyphenol
dalam teh hijau mempunyai kandungan anti bakteria yang membantu mencegah
penyakit gingivitis dan periodontal dengan cara membunuh bakteria berkumpul
dalam mulut yang menyebabkan kerosakan gigi. Tindakan anti bakteria ini juga
dikatakan berkesan dalam merawat halitosis atau masalah mulut berbau dengan
cara membunuh bakteria penyebab bau busuk.
- Mencegah
keracunan makanan
Disebabkan
teh hijau terkenal sebagai pembunuh bakteria, meminum teh hijau dapat
menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat
mencegah tumbuhnya bakteria yang berbahaya seperti clostridia dan E.
coli. Apabila terkena cirit birit, anda disarankan untuk minum teh hijau
yang pekat untuk merawat. Teh hijau ni merupakan agen pembasmi kuman yang
paling kuat kerana ia mempunyai kesan anti toksik dalam toksin yang dihasilkan
oleh bakteria.
Labels: diet teh, green tea, khasiat, manfaat, minuman, teh hijau